Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ; ( ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ...)


Συνεχίζει την ασυλλόγιστη και επικίνδυνη πολιτική του με το φάρμακο ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, μέσω τροπολογιών και αποφάσεων, που ολοταχώς οδηγούν την -υγιέστατη, κατά τα άλλα- ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο γκρεμό. Μια πολιτική που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ ξένων φαρμακοβιομηχανιών, και καθιστά αδύνατη την επιβίωση ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας που δίνει ψωμί σε 20.000 οικογένειες.
Δεδομένων αναλυτικών αποκαλύψεων στο χθεσινό ρεπορτάζ του newsbomb.grΧωρίς φάρμακα μας αφήνει ο Λοβέρδος!»), που καταδεικνύουν χωρίς αμφιβολία τις επικείμενες καταστροφικές συνέπειες για τον 'Ελληνα ασφαλισμένο, τα Ταμεία, τον κρατικό προϋπολογισμό, την εθνική οικονομία, τίθενται πλέον πιεστικά τα εξής ερωτήματα:
- Ποιον θέλει να υπηρετήσει ο Α. Λοβέρδος; Τον Ελληνα πολίτη ή άλλα συμφέροντα;
- Πώς εξηγείται το γεγονός ότι μόνος ωφελημένος από τις ρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Υγείας είναι οι ξένες πολυεθνικές;
- Ποιες διεθνείς εταιρείες καταστρώνουν ήδη πλάνα κατάκτησης της ελληνικής αγοράς;
- Και, τελικά, πώς εκφράζεται η πολιτική βούληση του υπουργού Υγείας που επανειλημμένα δηλώνει ότι στηρίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ότι θα φέρει με τις πρωτοβουλίες του την εξυγίανση και την εξοικονόμηση δαπανών στην περίθαλψη και την νοσοκομειακή διαχείριση;
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι, πάντως, τόσο ραγδαίες ώστε είναι φανερό ότι ο υπουργός Υγείας δεν θα μπορέσει τελικά να ολοκληρώσει το έργο του και θα βρεθεί απολογούμενος για τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που δημιούργησε στον χώρο της Υγείας, άλλοτε κατ’ επιλογή της Τρόικας και άλλοτε δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος απολύτως υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και μάλιστα σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής ύφεσης.
Οι καταστροφικές συνέπειες
Τεράστιο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εθνική οικονομία θα επιφέρει η υπουργική απόφαση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου για τις τιμές των φαρμάκων, που -σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές του newsbomb.gr- βρίσκεται στο υπουργικό γραφείο και αναμένεται να υπογραφεί από στιγμή σε στιγμή. Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς φαρμάκου, στελεχών φαρμακοβιομηχανιών και εκπροσώπων των φαρμακοποιών, την ώρα που -βεβαίως- καίριο προκύπτει και το ερώτημα κατά πόσον ένας υπουργός που μπορεί αύριο να βρίσκεται σπίτι του έχει το ηθικό δικαίωμα να λάβει μια τόσο κρίσιμη απόφαση.
Ο κ. Λοβέρδος προχωρά στη θεσμοθέτηση της «τιμής αναφοράς» για κάθε κατηγορία συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, με βάση την οποία τα Ταμεία θα χρηματοδοτούν πλέον την αγορά τους. Η τιμή αυτή θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που παράγουν και πωλούν τα φάρμακα. Αν η εταιρεία δεν αποδεχθεί την τιμή που ορίζει το υπουργείο, τότε οι υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης θα έχουν την εξουσία πολύ απλά να διαγράψουν τα φάρμακά της από τον σχετικό κατάλογο.
H «τιμή αναφοράς» έρχεται να πλήξει αδιακρίτως όλα τα σκευάσματα, φθηνά και ακριβά. Ταυτοχρόνως, θα εξυπηρετηθούν ξένοι οίκοι, που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς την ελληνική βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων, θα τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα R&D των ελληνικών εταιρειών και να κινδυνεύσουν 20.000 θέσεκις εργασίας.
Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων διαμορφώνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που στην Ελλάδα πέσουν αισθητά οι τιμές σε κάποια σκευάσματα, οι πολυεθνικές θα προτιμήσουν να αποσύρουν τα φάρμακα αυτά από την ελληνική αγορά, ώστε να μην κατέβει ο μέσος όρος της τιμής. Είναι προτιμότερο για μια πολυεθνική να χάσει την ελληνική αγορά των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, ώστε να μην κατέβει ο υψηλός μέσος όρος της τιμής παρά οι εδώ φτηνές τιμές να παρασύρουν προς τα κάτω τα έσοδά τους σε πολυπληθέστερες αγορές, όπως, για παράδειγμα, τα 40 εκατομμύρια της Ισπανίας.
Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές συγκεκριμένου φαρμάκου μεταξύ διαφορετικών χωρών, αυτό αποτελεί κίνητρο για εξαγωγή του από τη χώρα με τη χαμηλότερη τιμή προς εκείνη με την υψηλότερη. Αυτό ωφελεί κυρίως τον χονδρέμπορο της χώρας υποδοχής, ενώ ζημιώνει τη φαρμακευτική εταιρεία και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα με τη χαμηλότερη τιμή.
Κατά συνέπεια, μεσομακροπρόθεσμα, ο ασφαλισμένος δεν θα διαθέτει καν τη δυνατότητα επιλογής του φθηνότερου και ποιοτικού ελληνικού φαρμάκου, αφού αυτό θα έχει εξοβελιστεί από την αγορά και θα αναγκάζεται να πληρώνει τα ακριβά εισαγόμενα, ενώ μεγάλο πλήγμα θα υποστεί και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι 20.000 εργαζόμενοι σε αυτήν.
Στο μυαλό του Λοβέρδου
Έως σήμερα το Υπουργείο Υγείας έχει παρουσιάσει δύο στρατηγικές:
- Η πρώτη αφορά σε φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.
- Η δεύτερη σε φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, όμως δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Εκκρεμεί η έκδοση της θετικής λίστας, η οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί μέσα στον Ιούνιο, με βάση τις επιταγές του μνημονίου. Ωστόσο, αν και έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο τα σχετικά κριτήρια η διαδικασία έχει παγώσει, λόγω προσφυγής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η θετική λίστα φαρμάκων είναι μια «συνταγή» που είχε εφαρμοσθεί τη δεκαετία του 1990. Όμως τότε δεν περιόρισε τη φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που υποτίθεται ότι είναι το ζητούμενο για την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά και ταλαιπώρησε αφάνταστα τους ασφαλισμένους.
Η θετική λίστα σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να συνταγογραφούν επιλέγοντας φάρμακα μόνον από αυτή και να αποκλείονται άλλα φάρμακα, τα οποία θα αναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους.
  
Απο  http://greekpharmaceuticalnews.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου