Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...(Αρθρο του Μπάμπη Κούτρα)

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται από «ανάγκη»..  Το σχέδιο για τις μαζικές και ταχείες αποκρατικοποιήσεις, όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή με τον εκτελεστικό νόμο, έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκποίησης άνευ όρων της δημόσιας περιουσίας. (Ο κ. Βενιζέλος με τη γνωστή ευφυή ευελιξία του φρόντισε να την ονομάσει… ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, αλλά αυτό καθόλου δεν αλλάζει την ουσία.) Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η χώρα βρίσκεται στην άβυσσο, οι πολίτες βιώνουν τη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση και η μόνη ελπίδα μείωσης του τεράστιου χρέους είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχει λοιπόν η αδήριτη «ανάγκη» πώλησης των «ασημικών» υπό καθεστώς πανικού και σε εξευτελιστικές τιμές. Είτε κάποιος πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας είτε όχι, οι συνθήκες αντικειμενικά προσομοιάζουν με εκείνες που περιγράφει η βραβευμένη Καναδή συγγραφέας Naomi Klein στο συγκλονιστικό βιβλίο της το «Δόγμα του Σοκ».
Ανάλογες συνθήκες είχαν διαμορφωθεί και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν ύστερα από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τα έργα δόθηκαν κατά παρέκκλιση των νόμων, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμούς. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι σήμερα. Το κόστος εκτινάχθηκε, τις μίζες που δόθηκαν ακόμη τις ψάχνουν το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη (και δεν θα βρεθούν ποτέ) και ένα μεγάλο μέρος του χρέους που σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δημιουργήθηκε εκείνη την περίοδο. Δεκαετίες τώρα έτσι λειτουργεί η Ελλάδα, όπως είχε πει και ο Κώστας Σημίτης.
Με τη λογική να αντιμετωπίσουμε όπωςόπως την «ανάγκη» τις στιγμής υπονομεύουμε το μέλλον πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα. Η «ανάγκη» στέγασης στη δεκαετία του ’50 δημιούργησε την αντιπαροχή και κατέστρεψε τη χώρα μας και η ανάγκη του χρέους οδηγεί σήμερα στο ξεπούλημα της Ελλάδος. Σε ποια σοβαρή χώρα μέσα σε μια νύχτα θα άλλαζαν οι συντελεστές δόμησης, θα παραχωρούνταν αιγιαλός και παραλία για 50 χρόνια, θα νομιμοποιούνταν οι καταπατήσεις, θα αγνοούνταν οι νόμοι και το Σύνταγμα, θα προστατεύονταν με ασυλία όσοι υπογράψουν και θα ζητούνταν ακόμη και η κατάργηση των κανόνων της Ε.Ε. προκειμένου να προωθηθεί η εκποίηση. Ο κ. Βενιζέλος είπε στη Βουλή ότι «πρέπει να κερδίσουμε χρόνο» προκειμένου η χώρα να μη μετατραπεί «σε ένα προτεκτοράτο μακροπροθέσμως». Αλλά αυτές οι μεθοδεύσεις μόνο σε προτεκτοράτο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και αν κρίνουμε από το γράμμα του νόμου σε προτεκτοράτο για 50 χρόνια.
Ακόμη κι αν ξεχάσουμε όλα τα παραπάνω και κρίνουμε μόνο από το οικονομικό αποτέλεσμα, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν δεν έχουν να επιδείξουν κάποια επιτυχή αποκρατικοποίηση. Τα έσοδα του Δημοσίου ήταν πάντα λιγότερα του αναμενομένου και κάθε προσπάθεια συνοδεύτηκε από σκιά σκανδάλου. Δεν ξέρω αν αυτή τη φορά θα υπερβούμε τον κανόνα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα για την οποία θα ντρεπόμαστε.

Πηγή : protothema.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου