Από : olympia.gr
Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και το τέλος του 2011 θα έχουν αποχωρήσει συνολικά 113 εργαζόμενοι. Ομως από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται, παρόλο που είναι ενήμερη για τις τραγικές ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες που αυτές προκαλούν στο θεραπευτήριο.
Νοσοκομείο Ρόδου: Χωρίς προσωπικό θα βάλει λουκέτο
Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», που καλύπτει υγειονομικά όλους τους κατοίκους του νομού Δωδεκάνησου αλλά και εκατομμύρια τουρίστες, φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο θεραπευτήριο του ΕΣΥ που θα βάλει λουκέτο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού!
Για λόγους ασφαλείας των ασθενών, λοιπόν, από 1ης Ιανουαρίου 2012 «απαγορεύονται τα τακτικά χειρουργεία και οι τακτικές εισαγωγές μέχρι την έλευση του απαιτούμενου προσωπικού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διοικητής Μιχαήλ Κόκκινος στην ανακοίνωσή του με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2011, προφανώς μην έχοντας άλλη επιλογή. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «με ευθύνη των συντονιστών διευθυντών θα λειτουργούν 12 κλίνες το πολύ σε κάθε πτέρυγα».
Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται το ιατρικό προσωπικό τι θα γίνει με το 13ο επείγον περιστατικό που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νησί των ιπποτών με τους 120.000 μόνιμους κάτοικους: «Στο νοσοκομείο μας έρχονται ασθενείς από όλα τα Δωδεκάνησα. Μόνο η Νεφρολογική Κλινική τον Νοέμβριο έκανε 73 εισαγωγές, ενώ έχουμε 61 άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση και 18 περιτοναϊκούς ασθενείς. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει ένας παθολόγος κι εγώ» μας είπε ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Πολυχρόνης Αλιβάνης και συμπλήρωσε: «Επιπλέον είναι και ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία μας. Φέτος ήρθαν στη Ρόδο περί τους 2.500.000 τουρίστες, οι οποίοι πάντα συνυπολογίζουν στα ταξίδια τους την παράμετρο της ιατρικής κάλυψης. Εάν δεν υπάρχει νοσοκομείο, τότε θα πάνε αλλού».
Αξίζει να τονιστεί ότι στις 30 Σεπτεμβρίου αποχώρησαν από το νοσοκομείο 23 εργαζόμενοι γιατί έληξαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που είχαν, ενώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα φύγουν άλλοι 40 συμβασιούχοι, 49 λόγω συνταξιοδότησης και ένας νοσηλευτής.
Κρατικό Νικαίας: Τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά
Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας που καλύπτει (στις εφημερίες του) τους κατοίκους όλης της δυτικής Αττικής και του Πειραιά. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της πενταμελούς επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προς τη διοίκηση, οι γιατροί δεν διαθέτουν τα αυτονόητα για να κάνουν τη δουλειά τους, όπως για παράδειγμα αποστειρωμένα γάντια ή φιαλίδια αιματολογικών εξετάσεων.
Την ώρα που το αγαπημένο παιδί της τρόικας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, έχει ρίξει όλη
του την προσοχή στην κούρσα για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ (κάνοντας δημόσιες σχέσεις), τα δημόσια θεραπευτήρια καταρρέουν το ένα μετά το άλλο!
Την ώρα που το αγαπημένο παιδί της τρόικας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, έχει ρίξει όλη
του την προσοχή στην κούρσα για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ (κάνοντας δημόσιες σχέσεις), τα δημόσια θεραπευτήρια καταρρέουν το ένα μετά το άλλο!
«Η κατάσταση τις τελευταίες δέκα ήμερες είναι τραγική στο νοσοκομείο μας που καλύπτει 1.500.000 πληθυσμό» είπε στη «δημοκρατία» ο εκπρόσωπος της πενταμελούς επιτροπής, νευροχειρουργός Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου, και συνεχίζει: «Από τη μια πλευρά είναι οι προμηθευτές που δεν έχουν πληρωθεί και δεν δίνουν υλικά και από την άλλη είναι η διοίκηση που ουσιαστικά μειώνει δραματικά τις παραγγελίες των υλικών εξαιτίας των περικοπών που έχει επιβάλει η τρόικα. Δηλαδή, εάν ο υπεύθυνος παραγγέλλει 100 σύριγγες, μας φέρνουν τις 50 και μάλιστα με καθυστέρηση».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους γιατρούς, από το νοσοκομείο λείπουν 13 βασικά υλικά, όπως αντιδραστήρια για βασικές εξετάσεις (π.χ. τροπονίνης, CRP), αποστειρωμένα γάντια (υπάρχουν ελάχιστα τεμάχια σε συγκεκριμένα νούμερα), σύριγγες, ελαστικοί επίδεσμοι, βαμβάκι, ενώ το οξυζενέ είναι είδος προς εξαφάνιση. Επιπλέον δεν υπάρχει ελαστική ταινία επικόλλησης (τύπου μικροπόρ και μεφίξ) και αναλώσιμα υλικά των μόνιτορ παρακολούθησης ασθενών (π.χ. περιφερικά οξυμέτρων). Ακόμη το νοσοκομείο δεν διαθέτει ουροσυλλέκτες, αυχενικούς νάρθηκες (κολάρα) σκληρού τύπου, γλωσσοπίεστρα και φιαλίδια αιματολογικών εξετάσεων, με συνέπεια το επιστημονικό προσωπικό των εργαστηρίων να μην μπορεί να κάνει ούτε μια απλή εξέταση αίματος!
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που το νοσηλευτικό προσωπικό, για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, αγοράζει από το φαρμακείο φθηνά υλικά, όπως π.χ. ελαστική ταινία επικόλλησης, για να μπορέσει να κολλήσει τους επιδέσμους, όπως σημείωσε ο κ. Παπανικολάου.
Αξίζει να τονιστεί ότι ελλείψεις σε βασικά υλικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο Ασκληπιείο της Βούλας, που δεν έχει φιαλίδια για αιμοληψίες.
Ρίτα Μελά
Βόμβα από τον πρόεδρο του ΕΟΦ για τις κατοχικές περικοπές στα φάρμακα!
Τη έντονη διαφωνία του με την τρόικα για το θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης εκφράζει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας, προειδοποιώντας ότι, εάν εφαρμοστούν οι «διαταγές» της, θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές!
Ο κ. Τούντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος που θέτει η τρόικα για ψαλίδισμα 2,2 δισ. ευρώ από τα φάρμακα μέσα στο 2012, καθώς εκτιμά ότι ρεαλιστικός στόχος είναι η μείωση μόνο ενός δισ. ευρώ, διαφορετικά «θα κοπούν από τους ασθενείς σημαντικά για την υγεία τους σκευάσματα», όπως τόνισε σε ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, με θέμα τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη, κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε μεταξύ άλλων: «Ο περιορισμός του όγκου της κατανάλωσης φαρμάκων, ο έλεγχος της σύνθεσης της κατανάλωσης με την ενίσχυση των γενοσήμων και η καταπολέμηση της παρανομίας είναι τα μέτρα που θα πρέπει να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα μέτρα που αφορούν κυρίως τις τιμές και το rebate (επιστροφή ποσοστού από τον τζίρο των φαρμακοποιιών στα ασφαλιστικά ταμεία) για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά ένα δισ. ευρώ, που αποτελεί εφικτό και ρεαλιστικό στόχο για το 2012, σε αντίθεση με τον στόχο που βάζει η τρόικα για περιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στα 2,2 δισ. ευρώ και υπολογίζεται μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Ο στόχος αυτός του Μνημονίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί, γιατί η επιδίωξή του θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, θέτοντας μεταξύ άλλων σε κίνδυνο την παροχή πολλών σημαντικών φαρμάκων για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού».
Ο στόχος αυτός του Μνημονίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί, γιατί η επιδίωξή του θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, θέτοντας μεταξύ άλλων σε κίνδυνο την παροχή πολλών σημαντικών φαρμάκων για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού».
Ο κ. Τούντας τόνισε επίσης ότι η προώθηση πιο φθηνών φαρμάκων (γενοσήμων), που έχουν μικρότερο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μπορέσει να επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και την παροχή κινήτρων σε φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου