Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Kαλπάζει η ανεργία στη Θεσσαλονίκη !!!

Στο 22,2% έκλεισε το ποσοστό της ανεργίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στη δημοσιότητα. Το ποσοστό αυτό αποτελεί πανελλαδικό ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσους υποστηρίζουν πως η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κραχ ανεργίας...

Ο πανελλαδικός μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας βρίσκεται στο 17,2%, στην Αττική η ανεργία βρίσκεται στο 18,1%, ενώ ο μέσος όρος στις αστικές περιοχές της χώρας βρίσκεται στο 19,4%. Παράλληλα, το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης το τρίτο τρίμηνο του 2011 παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (52,2%) μεταξύ όλων των αστικών και ημιαστικών περιοχών της χώρας και ο συνδυασμός αυτός – υψηλή ανεργία, χαμηλή απασχόληση – δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ.

Όσον αφορά το συνολικό αριθμό των ανέργων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή το τρίτο τρίμηνο του 2011 εντόπισε 878.300, από 810.800 το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όμως στη Θεσσαλονίκη το τρίτο τρίμηνο του έτους οι άνεργοι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 88.300, ενώ το δεύτερο τρίμηνο ήταν 93.000… μειώθηκαν δηλαδή παρά την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στην πόλη. Πως συνέβη αυτό;

Κατά συνήθεια και παράδοση η ΕΛΣΤΑΤ – πάλε ποτέ ΕΣΥΕ – όταν το πρόβλημα της ανεργίας γίνεται εκρηκτικό στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης τότε μειώνει τον πληθυσμό της πόλης! Μιλάμε δηλαδή για κανονικό μαγείρεμα καθώς ο πληθυσμός της χώρας παρέμεινε σταθερός μεταξύ δεύτερου και τρίτου τρίμηνου του έτους και μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης σημειώνεται μείωση!

Συγκεκριμένα ο πληθυσμός στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ήταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους στις 803.700, ενώ το τρίτο τρίμηνο έπεσε στις 762.100. Με αυτό τον “τρόπο” – μιλάμε προφανώς για κόλπο – μειώθηκε και το εργατικό δυναμικό της πόλης, οπότε μειώθηκε και ο πληθυσμός των ανέργων και το αποτέλεσμα ήταν η ανεργία να συγκρατηθεί στο 22,2%. Χωρίς το μαγείρεμα – δηλαδή την “εξαφάνιση” 40.000 και πλέον Θεσσαλονικιών μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2011 – η ανεργία, έστω και σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, λογικά θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το 23% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου πάνω από το 27%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου